Porträttfoto utomhus

5 viktiga saker för att fotografera bättre porträtt utomhus

När du ska fotografera människor utomhus finns det några saker som du alltid bör ha lite extra i åtanke. Det är nämligen så mycket mer att tänka på, när du ska ha koll på miljön runt omkring, samtidigt som du inte alls kan bestämma och ställa in ljuset som du vill, utan måste anpassa dig efter det som finns.

Jag tänkte att jag ska skriva ihop mina tips på saker som du ska hålla ett litet extra öga på vid just porträttfoto utomhus.


1. Magisk bakgrund – inte samma som magiskt porträttljus

Du hittar den där maaaagiska platsen. Skogsgläntan med de mosstäckta stenarna, eller den fallna trädstammen med en gyllene solnedgång som bakgrund. Det kan inte bli bättre! Eller?

Det som ganska ofta händer vid porträttfotografering utomhus. Det är att du bara tar hänsyn till att miljön är vacker och glömmer att tänka på att när du fotograferar människor så är det viktigaste att det kommer in ljus på människorna. Vilket resulterar i bilder där miljön får vara stjärnan i bilden, och personerna kanske knappt syns? Eller får lite sådär härliga mörka hålor till ögon.

Här ser du exempel på just det här, med att hitta en magisk plats, som inte alltid erbjuder magiskt ljus för just porträttfoto utomhus. Första bilden upp till vänster visar att personen inte det allra minsta är det som kommer fram i bilden. Den här gången hade vi valt att släpa med externt ljus, för att miljön var prio. Bilden högst upp till höger är fotograferad på en annan plats, med naturligt ljus. Det gäller helt enkelt att inse, att inte alla platser, oavsett hur magiskt fina, lämpar sig för att fotografera porträtt med det ljus som finns att tillgå.

För att veta om du har bra ljus för porträttfoto utomhus:

  • Håll koll på att ögonen syns. Ögonhålorna bör inte ligga i skugga och du ska alltid se catchlight/blänk i ögonen.
  • Var uppmärksam på att hyn har lyster. Vid dåligt ljus blir ansikten liksom lite livlösa och du förlorar skuggor som hjälper till att forma ansikten, vilket gör att bilden kan kännas lite platt.

2. Var uppmärksam på färgstick

Vid porträttfoto utomhus, kanske främst i gröna miljöer, får du ofta färgstick i huden (och i ljusa kläder). Det är för att ljuset studsar på allting runtomkring och sedan landar på personen du fotograferar. Så står ni vid ett blått hus, kan du förmodligen se nyanser av blått på personen. Står ni omgivna av grönskande träd, drar ofta hela bilden åt grönt. Glöm alltså inte att justera vitbalansen i efterbehandlingen!

Det finns flera verktyg i Lightroom & Camera Raw (båda är program från Adobe för att framkalla raw-filer) som du kan använda för att korrigera färgstick. Förutom den vanliga vitbalansen, använder jag ofta kurvor och färggradering, för att kunna justera mer på detaljnivå.

3. Balans mellan skugga och högdagrar

Kanske en av de svåraste sakerna, när du inte själv kan påverka ljuset, är att du inte heller själv kan skapa en bra balans mellan skuggor och högdagrar. Därför behöver du se upp så att inte högdagrarna blir utfrätta. Helt utfrätta högdagrar är nämligen helt omöjliga att hämta tillbaka någon information i. I vissa delar av bilden kanske det inte är lika viktigt (typ bakgrunden) där kanske du kan fixa till med kloningsverktyget i i redigeringen, eller så tycker du att det inte gör nånting alls. Men får du områden av hud som är för ljust är det svårt att få det bra efteråt. Jag har alltid min skärm på kameran inställd på att varna för utfrätta högdagrar, just på grund av det.

4. Fläckigt ljus

Det absolut lättaste ljuset för snygga porträtt vid utomhusfotografering tycker jag personligen är en lätt mulen himmel, eller öppen skugga i kväll- eftermiddagsljus. Det ger det mjuka ljus som jag själv föredrar i mina bilder. Jag behöver heller inte vara rädd för osmickrande skuggor. Det absolut värsta, som du ska se upp med, det är fläckigt ljus. Det är ofta osmickrande och svårhanterligt, mycket också på grund av den där balansen mellan skugga och högdagrar. Såklart så kan det användas i ett estetiskt syfte, men då behöver det göras väldigt medvetet. Se alltså till att hela personen som du fotografer är antingen i ljus, eller i skugga.

Direkt solljus är något jag brukar säga att du ska undvika. Men om modellen kan stå ut utan att kisa med ögonen och det stämmer med känslan du vill ha i bilden – kör. Öppen Skugga eller en molnig himmel ger ett mjukare ljus. Undvik fläckigt ljus, om du inte vet att det är precis det du är ute efter.

5. En ren bakgrund

När du fotograferar porträtt är det personen som ska vara i fokus. Du vill alltså ha en bakgrund som är lugn och “ren” eller hur jag ska säga. Inte för rörig och inte för många olika färger. Ha alltid koll på att det inte sticker ut nånting från bakgrunden, på personen du fotograferar. Så att det inte kommer en lyktstolpe ur huvudet eller en gren från midjan t.ex.

För att skapa ett fint djup i bilden, ha gärna en bakgrund som försvinner bortåt. Hmm, hur jag nu ska förklara det i ord. Haha, men alltså, att inte allting i bakgrunden är på samma avstånd från personen. Förstärk den här effekten genom att använda ett ganska kort skärpedjup.

SLUTSATS – Vid porträttfoto utomhus bör du ha lite extra koll på:

  1. Har personerna ett smickrande ljus och syns ögonen?
  2. Var medveten om färgstick och redigera därefter.
  3. Se upp för utfrätta högdagrar.
  4. Undvik fläckigt ljus på personer.
  5. Ha så ren bakgrund som möjligt och försök att skapa djup.

Lycka till och ha så kul!

P.s. att få dela med mig av mina kunskaper kring fotografering och redigering, och hjälpa andra att växa, på sin resa, är något av det roligaste jag vet.

Vill du satsa mer på din egen utveckling håller jag ibland fysiska workshops. Kika in här om du vill se vad som är på gång.

28/07/24

Läs mer om mig

Jag är Susanne Gustafsson – professionell fotograf. Jag älskar att skrota runt hemma i min trädgård, i en djup gammal mossig skog, eller att sitta uppkrupen i en skön fåtölj och läsa i timmar i sträck.

Min verksamhet är byggt utifrån kärlek till familjen och naturen. 

Bloggen handlar om det jag tycker om - foto, utbildande material för fotografer, redigering, uflykter. Och om anledningen till att jag blev egenföretagare – att kunna leva efter mina egna villkor och ha mer tid och energi till familjen. Om att leva livet på ett sätt med mindre fokus på materiella saker och mer fokus på att njuta av livets fina stunder, varje dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *