Bilder och SEO – så optimerar du dina bilder för att boosta din synlighet online

Bilder gör webbsidor mer levande, engagerande och visuellt tilltalande (och bygger ditt personliga varumärke och förtroende, men det tar vi en annan gång). Men visste du att dina bilder också kan ha en stor inverkan på din synlighet på Google? Om du optimerar dom på rätt sätt kan bilderna hjälpa dig att synas i sökresultaten. Här är en guide till hur du enkelt kan få ut det mesta av dina bilder för att förbättra din SEO.

Min expertis ligger inom bild och fotografi, och de tips jag delar här är baserade på min erfarenhet inom det området. Jag är inte en utbildad webbdesigner eller SEO-specialist. För mer detaljerad rådgivning om webbdesign och avancerad sökmotoroptimering rekommenderar jag att du konsulterar en specialist inom dessa områden. Eftersom jag som fotograf ofta skickar ut mängder av bilder som används på företags hemsidor, vill jag dock bidra med den kunskap jag har och se till att du inte missar de här enkla men viktiga stegen.


Optimera bilder för SEO – Innehåll:
Döp om dina bilder för bättre SEO
Alt-texter – din bästa vän
Komprimera dina bilder för snabbare laddningstider
Stockbilder och SEO

1. Döp om dina bilder för bättre SEO

När du får bilder från mig, eller från vilken fotograf som helst, har de ofta namn som Anna-Andersson-0413 eller nåt liknande. Det är bara vårt sätt att hålla reda på våra bilder. Men ska du använda dem på din hemsida, vill du att dina bilder hjälper till med din SEO och synlighet online.

Google och andra sökmotorer “ser” ju inte dina bilder (än…), men de kan läsa vad bilderna heter. Om dina bilder har rätt namn kan de hjälpa dig att synas i sökresultaten och göra det enklare för folk att hitta dig.

Hur döper du om dina bilder för SEO?

Här är några enkla steg att följa för att få ut mesta möjliga av dina bilder:

Använd bindestreck istället för mellanslag – När du döper om en bild, använd alltid bindestreck mellan orden. Skriv alltså cafe-stockholm-latte.jpg istället för cafe stockholm latte.jpg. Sökmotorer läser bindestreck som mellanrum, medan mellanslag kan skapa problem.

Använd relevanta sökord – Tänk på vilka sökord du vill synas för. Om du till exempel jobbar som redovisningsekonom kan ett smart bildnamn vara redovisning-online.jpg eller ekonomitjanster-redovisning-foretag.jpg. Det speglar vad bilden visar och vilka sökningar du vill bli hittad för.

Håll det beskrivande och kort – Bildnamn behöver inte vara långa eller krångliga, men de ska säga något om bilden. “IMG_0413.jpg” hjälper ingen att förstå vad bilden handlar om. Håll dig till något som beskriver bilden och din verksamhet.

Exempel:

Istället för IMG_1234.jpg, döp bilden till massage-vasteras-smartlindring.jpg om du vill bli hittad av folk som söker efter massage i Västerås.

Så – Hur väljer du rätt namn?

  • Tänk på vilka sökord du vill synas för.
  • Håll namnet kort, beskrivande och relevant för bilden och sidan den laddas upp på.

2. Alt-texter – din bästa vän

När du laddar upp bilder på din hemsida finns det oftast en plats för att lägga till något som kallas “alt-text” (alternativ text). Alt-texter är kanske ett av de viktigaste verktygen när du optimerar dina bilder för SEO. Den här texten visas om bilden inte kan laddas och används av sökmotorer för att förstå vad bilden visar, det ska vara en kort beskrivning av vad som syns i bilden. Den här texten är också ett hjälpmedel för personer med synnedsättning som använder skärmläsare.

När du skriver alt-texter:

  • Håll texten kort och beskrivande.
  • Inkludera viktiga sökord, men undvik att överfylla texten med dem.
  • Fokusera på att beskriva bilden i en naturlig och korrekt mening.

Exempel på en bra alt-text: “Närbild på en nybryggd kopp ekologiskt kaffe på ett café i Stockholm.”

3. Komprimera dina bilder för snabbare laddningstider

Bilder som tar lång tid att ladda kan skada din SEO eftersom Google prioriterar snabba webbplatser. Se till att dina bilder inte är för stora genom att komprimera dom utan att förlora för mycket kvalitet.

Tips för att optimera bildstorlek:
Använd verktyg som Imagify eller Iloveimg för att komprimera dina bilder innan du laddar upp dom.

4. Stockbilder och SEO

Många företag använder stockbilder för att fylla ut sina hemsidor. Men det kan vara bra att ha några saker i åtanke när det gäller SEO och varumärkesupplevelsen.

Fördelar med stockbilder:

  • Enkel tillgång: Det är lätt att hitta stockbilder för nästan vilket ämne som helst, och de kan ge din hemsida ett professionellt intryck.
  • Snabb lösning: Om du inte har egna bilder redo kan stockbilder vara ett snabbt sätt att fylla en sida med visuellt innehåll.

Nackdelar med stockbilder:

  • Ingen originalitet: Eftersom många företag kan använda samma bilder, gör stockbilder din hemsida mindre unik. Dessutom känns den opersonlig och bidrar inte till att stärka ditt varumärke.
  • Lägre SEO-värde: Google prioriterar unikt innehåll, och stockbilder är inte originella för din hemsida. Det innebär att de inte bidrar lika mycket till SEO som originalbilder skulle göra.

Om du väljer att ha stockbilder på din hemsida, se ändå till att döpa om dom och lägga in Alt-text, som jag gått igenom ovan. 👆🏻

Sammanfattning

Att optimera dina bilder för SEO handlar inte bara om att ha snygga bilder på din hemsida. Det handlar om att göra dom lätta för både användare och sökmotorer att förstå och hitta. Och det är enkelt, lite för enkla sökmotor-poäng för att gå miste om. 😉

Tack för att du tittade in!

Ps. Jag håller till en del på LinkedIn – och tycker det skulle vara kul om du vill connecta med mig där. Du hittar mig här.

18/09/24

Läs mer om mig

Jag är Susanne Gustafsson – professionell fotograf. Jag älskar att skrota runt hemma i min trädgård, i en djup gammal mossig skog, eller att sitta uppkrupen i en skön fåtölj och läsa i timmar i sträck.

Min verksamhet är byggt utifrån kärlek till familjen och naturen. 

Bloggen handlar om det jag tycker om - foto, utbildande material för fotografer, redigering, uflykter. Och om anledningen till att jag blev egenföretagare – att kunna leva efter mina egna villkor och ha mer tid och energi till familjen. Om att leva livet på ett sätt med mindre fokus på materiella saker och mer fokus på att njuta av livets fina stunder, varje dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *