två barn sitter på en stock i skogen. Marken är full av rötter täckta av mossa. Flickan har en beige klänning och pojken en grön tröja och rostfärgade byxor.

Varför just sagolik fotokonst?

“Varför gör du just den här typen av fotografering?”
Frågan jag får lite titt som tätt.

Jag tänkte att jag ska ge mig på att försöka förklara varför jag valde att börja skapa just sagolika porträtt. Varför jag tycker att den här typen av fotografier är viktiga och betydelsefulla. Både för mig och varför jag såg att det fanns en “lucka” att fylla, för att fler som mig skulle kunna få något som får hjärtat att klappa lite extra. 🥰

Innehåll:
Kärleken till naturen
Konstnärlig fotografering till privatpersoner
Fotokonst med wow-känsla

Kärleken till naturen

Frågan om varför jag började med den här typen av fotokonst kändes från början inte helt lätt att svara på. För mig är det på nåt sätt bara så. Det är naturligt för mig, det är det jag tycker om. Luddigt, eller hur?! 😂 Men okej, jag ska försöka få ner det i nån slags vettiga ord.

Skogen och naturen är det absolut vackraste och bästa jag vet! Jag får en underbar känsla när jag är ute och går i naturen, jag uppfylls av en sån härlig glädje! Blir lycklig och ser världen runtom mig som att den vore tagen ur en sagobok.

Sagor och fantasy är också nånting som jag har en stor kärlek för. Gillar du fantasy så kanske du vet att miljöskildringarna är en stor del i helheten. Kanske är det därför min hjärna är lite extra aktiv i att se “lite mer” i naturen runt omkring mig? Se det där sagolika. Jag vet inte… men för mig finns det inget som är så vackert som naturen! När jag sen ville ha tavlor av mina barn på väggarna, ville jag såklart ha det på det som enligt mig är det vackraste sättet. 🌲 Där i naturen, invävt med en sagolik känsla, litegrann suddat ut gränsen mellan en tavla och “vanliga” porträtt. Magiskt! 🤩

Konstnärlig fotografering till privatpersoner

När jag väl hade hittat rätt i vad jag älskade, kände jag såklart att jag ville erbjuda det som koncept till dig också. Det är inte jättemånga fotografer som erbjuder en avancerad redigering och mer konstnärlig fotografering mot privatpersoner. Speciellt inte vid utomhusfotografering. Oftast är det då lite mer “dokumentär” stil. Men varför passa in i mallen tänkte väl jag, varför göra som alla andra? 😂

Osäker på om det skulle fungera, vara eftertraktat, kände jag ändå att jag ville att du ska få möjligheten att ha samma typ av fotografier på dina barn, som jag själv vill ha på mina. Jag vill att ge alla möjligheten att få bilder som ger den där känslan, den känslan som jag pratade om i början, att världen är lite sagolik. 🤩

Jag tänkte väl ändå då när jag började, att om jag skulle tycka att det var värt så mycket mer, att få den där konstnärliga känslan, att det verkligen är en tavla, ja fotokonst. Inte “bara en bild”, då måste det ju finnas fler som tycker det. Fler som skulle tycka att det var värt lite mer, med genomarbetade konstnärliga porträtt. Det visade sig att jag hade rätt. 🥰

två barn sitter på en stock i skogen. Marken är full av rötter täckta av mossa. Flickan har en beige klänning och pojken en grön tröja och rostfärgade byxor.
Foto: Susanne Gustafsson

Fotokonst med wow-känsla

Som jag skrev så hade jag upplevt att marknaden i det stora varit lite uppdelad:
Utomhus betydde busigt, lifestyle, med dokumentär känsla.
Medans det konstnärliga, fine art, var begränsat till studiofotografier.

Inget av det fick mig att känna… nånting egentligen. Inget av det där fick mina ögon att glittra eller gav en spontan känsla av wow! Men varför skulle jag vilja ha mindre än det? Varför skulle du vilja ha mindre, än nåt som får dina ögon att glittra, som framkallar en wow-känsla?

Så, baaaam! På den vägen blev det.
Jag tog det konstnärliga, fine art, till naturen, och skapar det som får mitt hjärta att klappa lite extra.😄

För mig kändes det det nästan overkligt, att äntligen kunna få sådär riktigt vackra tavlor på väggarna med mina barn, med natur och den där sagolika känslan. Magiskt ju! 😍

Det var min story kan man säga. Kort sammanfattat: kärlek till naturen, sagor, fantasy och mina barn, ledde in på på att skapa sagolik fotokonst, för att kunna ha väggkonst som betyder något. 🤩

Tack för denna gång, och du… jag är bara ett mejl bort om du har nåt du funderar på, när det kommer till sagoskogar, fotografering, eller kanske fantasyböcker. 😉

07/02/23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *