Besök av Sveriges kung – Sala 400år!

Sala firar 400-års jubileum med besök av Sveriges kung

Himlen är ljust blå med endast några få tunna molnslöjor. Det är vår i luften, och en 336 meter lång handvävd röd matta är utrullad i staden för att välkomna Kung Carl XVI Gustaf & Drottning Silvia.

Med sina ca 9°C bjuder den soliga dagen egentligen inte på någon direkt värme.
Värmen sprids istället från folksamlingen och den härliga stämningen hos folket som samlats för att idag den 15:e april 2024 fira Sala stads 400-års dag.


Sala fyller 400 år – Innehåll:
Välkomna och avtäckning av staty
Röda mattan
Scenprogram – Kungens tal, stipendieutdelning, skådespel och musik
Kungaparet vid Sala Silvergruva
Fika på Stora Torget

Sala får besök av Sveriges kung och drottning

Välkomna till Sala

Klockan är strax efter 10 denna måndag i april och under en blå himmel, men med luft som fortfarande känns lite sådär härligt morgonkylig, välkomnar vi Sveriges Kung, Carl XVI Gustaf, och Drottning Silvia till Sala.

De anländer vid Sala järnvägsstation där många Salabor, såväl gamla som unga, har samlats för att välkomna kungaparet. Här börjar de sin dag här med att avtäcka den fantastiska bronsstaty, skapad av Bo Åke Adamsson, som från och med nu ska pryda resecentrum i Sala. Statyn, som är en symbol för staden, är 175cm hög och avbildar en stolt gruvarbetare.

“Hårt arbetande gruvarbetare är som en symbol för Sala, med lite högburet huvud, utan att se högfärdig ut utan bara stolt”, säger Bo Åke Adamsson (citat från Sveriges radio 2023).

336 meter lång handvävd röd matta

Inför den här dagen har många engagerade Salabor gått samman och skapat en över 300 meter lång handvävd röd matta (335,8m för att vara exakt). Ja, det här firandet har planerats under en väldigt lång tid. Redan hösten 2022 påbörjades planen att att skapa den här handvävda röda mattan, som skulle rullas ut och välkomna Kungen och Drottningen till Sala.

Idag får vi äntligen se den på plats! Från Norra Esplanaden och hela vägen upp på torget, leder mattan. Och folkhavet är lika långt. Som född och uppväxt i den här lilla staden, måste jag säga att det är rätt mäktigt att se hur otroligt många som slutit upp. Här står hela skolklasser och förskolegrupper, gamla med rullator och barn i vagnar! Stämningen är hög och trängseln stor, när så många nyfikna och glada människor har slutit upp i staden och vill få en skymt av sällskapet som går fram på röda mattan.

Kungens tal, skådespel & musik

Från den röda mattan tar vi oss vidare till scenen som byggts upp på Stora Torget. För vad hör väl festligheter till om inte skådespel & musik?

Tal, ja det är väl ett sånt där rätt tråkigt, långtråkigt, måste vid såna här tillfällen? Nej, jag måste säga, all elloge till de som planerat och skapat det här evenemanget. Det var musik, tal (lagom korta och engagerade tal), stipendieutdelning, och faktiskt också ett litet skådespel, som tog upp Salas historia med både kärlek, historia och humor måste jag säga.

Sveriges kung på besök vid Sala Silvergruva

Efter en lunchpaus, ja för vi kan väl anta att även den kungliga familjen behöver ta paus för att fylla på med energi. Besökte Kungaparet Sala Silvergruva.

Ska vi ta och gå in på lite historia, så är det ju just tack vare gruvan, som Sala fick sina stadspivilegier. För exakt 400 år sedan idag, av Kung Gustav II Adolf.

Medans kungen gjorde ett kort besök nere i gruvan, besökte drottning Silvia en utställning i Skrädhuset och fick veta mer om gruvbrytningen som ägt rum i Sala.

Fika för alla på Stora Torget

Strax efter 15 den här eftermiddagen lämnar Kungaparet Sala. Himlen är fortfarande blå men solen har inte lyckats få upp någon direkt värme idag. Det verkar dock inte störa det minsta. På Stora Torget i Sala är festligheterna fortfarande igång.

Här bjuds på fika till alla som tagit sig hit för att bidra till feststämningen på den här speciella dagen. Ja, för det är ju bara en gång i sin livstid, som man har chans att fira sin hemstads jubileumsår. Vi firar, har roligt tillsammans, och dokumenterar det i text och bild. För nästa generation att se tillbaka på, när det om 100 år, är dags nästa gång.

Tack, för att du läste och tittade på min dokumentation från Salas 400-års dag!

P.s Var du på plats? ☺️ Vad tyckte du om dagen? Lämna gärna en kommentar

15/04/24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *