Att göra i Sala – Alpackapromenad

Att göra i Sala

Upptäck vackra småstadsidyllen Sala

Vackra, mysiga och natursköna Sala – även kallad Silverstaden och De vita broarnas stad. 400 år gammal är staden (faktiskt i år 2024!). Fylld med vackra gamla byggnader, sagolik natur och en skön småstadskänsla, finns det så mycket fint att se och mysiga saker att göra här i Sala.

Som fotograf som får många familjer som kommer till mig från stora delar av landet får jag ofta frågan vad de kan passa på att göra här i Sala när de åker hit. Och jag har alltid något att säga 😄, för jag är otroligt hemmakär! Och tycker fortfarande, varje dag, att den här staden är lika vacker och mysig.

Så nu tänkte jag att jag samlar mina bästa tips här, en ganska gedigen lista, med inte bara på de självklara sakerna, utan även några av mina egna smultronställen.


Att göra i Sala – Innehåll:
Staden
Sala stadspark & lekpark
Naturen
Aktiviteter, lista på aktiviter i Sala med omnejd
Bada
Vinter
Mina egna smultronställen

Mina tips på saker att se och göra i Sala

Upptäck Sala stadskärna

Vi börjar med stadskärnan. Behöver du handla nåt så har vi såklart en del affärer, och en liten galleria, i centrum. Men det är inte där småstadskänslan ligger. Vandra också ner på de små gatorna, bara njut av de vackra gamla husen med sina olikfärgade fasader, och kika in till några av de små unika butikerna.

En bit ifrån torget, mellan Kristina kyrka och stadsparken mot sjukhuset, ligger Magasinsgatan. En gata som jag ofta hört refereras till som Salas äldsta gata, om det ligger någon sanning i det, det kan jag däremot inte vara säker på. 😂 Men husen är vackra och ska du till stadsparken från stan är det värt att gå den här vägen.

Sala stadspark & stora lekparken

Stadsparken

Salas stadspark är en stor fin park i centrala Sala. Perfekt för en mysig kortare promenad med en glass i handen en sommardag. Här finns stora grönytor att lägga ut en picknickfilt, eller varför inte ta med ett kubbspel och spela en omgång? Vill du inte behöva ta med nånting finns en kiosk som är öppen på sommarhalvåret, där hyr du också klubborna till minigolfbanan som ligger i parken.

Stora lekparken i Sala

Är det något barnfamiljer ska passa på att göra i Sala så är det att besöka den stora och välskötta lekparken. En av Salas populäraste utflykter, hit åker barnfamiljer och förskolegrupper från både Västerås och Uppsala för att leka loss en dag.

Något du ska passa på att göra i Sala – upptäcka naturen

Sala är en landstort – med närhet till så mycket vacker natur! Du kan göra allt från att bara ta en mysig promenad i ett skogsparti, kanske med lite fika i ryggsäcken, till att utforska de flertal olika mäktiga vattenfyllda stenbrott som finns i kommunen.

För dig som spenderar några dagar i Sala, eller bor i närheten, så har vi ju såklart Gruvdammsrundan – Salas vandringsled som leder dig genom skog och förbi sjöar, runt gruvans gamla vattensystem. Bör inte missas!

Vill du inte ha en hel dagsvandring, men ändå en ordentlig promenad, är Gröna gången ett perfekt alternativ. Ett lummigt och grönskande promenadstråk, från Stadsparken till Långforsen. Avsluta med fika på Måns Ols Värdshus med utsikt över sjön, eller ta en picknick ute på Brännholmen.

I Sala finns också många sjöar med fiskemöjligheter. (Glöm inte att köpa fiskekort.) Här kan du läsa mer om fiske i Sala kommun.

Aktiviteter att göra i Sala

Kan hända att de mest självklara – “vanliga” aktiviteterna inte finns med här. Det är för att jag själv sällan gör saker som besöker badhus 😬, men jag hoppas få med de flesta kanske lite ovanliga sakerna.
Hojta till om jag borde lägga till nåt!

Jag kommer här bara att lista de olika förslagen. För mer info besök de olika aktiviteternas hemsidor.

Bada

I Sala finns ett flertal sjöar och vattendrag, som var en stor del i gruvdriften. Vilket gör att det finns många, många badplatser i Sala att välja på.

 • Måns Ols (långforsbadet) – Salas största och mest ordnade badplats. Med omklädningsrum, bryggor, hopptorn, kiosk, och möjlighet att hyra trampbåt och kanot. Bra – men jobbigt att hålla koll om man har flera barn som inte kan simma.
 • Sandviken – bara uppför backen från Måns Ols och in till höger, finns en liten sandstrand där det sällan är mycket folk. Perfekt om man vill kunna ha en lite lugnare stund.
 • Skugganbadet – en bit åt andra hållet från Måns Ols ligger ytterligare en liten lugn sandstrand, långgrunt och perfekt för familjer med småbarn.
 • Silvköparen – Camping och badplats med strand och stenhällar.
 • Broddbobadet – inte längre en av kommunens ordnade badplatser. Men mig veterligen enda badplatsen där hundar får bada.
 • Lånstagropen & Hallstagropen – inga anordnade badplatser, men på somrarna kryllar det likväl av folk i de här sandgroparna, där vattnet ofta är mycket varmare än i sjöarna.
 • Hillingen – en mysig badplats med brygga en bit ut på landet mot Jugansbo
 • Paradisbadet, Hörendesjön
 • Hällsjön – Möklinta
 • Stävre – en bit utanför Sala finns den här lilla badplatsen med bryggor. Obs – blir ganska djup ganska fort.
 • Diverse sten-/kalkbrott – ej för allmänt bad, men används likväl för det.
 • Tärnabadet – tempererade utomhuspooler

Att göra i Sala på vintern

Ja för det är ju inte bara som somrarna som vi vill ha saker att göra eller hur?! Här i Sala finns många möjligheter till mysiga stunder och härlig vinterlek!

Pulka

Den största och mest använda pulkabacken är vid vattentornet vid lärkan. Här går det både fort är den är ganska lång, perfekt för lite större barn som kanske inte vill åka i de mindre pulkabackarna.

Det finns också flera lite mindre backar runtom i kommunen. Som jag inte kan påstå att jag har speciellt bra koll på. Vi brukar oftast använda den som finns bakom bostadsområdet Skuggan. Här finns också en grillplats precis intill backen.

Längdskidor

Sala har, de vintrar då det är bra med snö – som i år – flera fina längdspår. Det längsta är runt Elljusspåret, men det finns också vid Järndammen och Annedal. Är isen bra på sjön så spåras ett jättefint spår, jämte skridskobana och promenadstråk, på Långforsen. 🤩

De vintrar som inte bjuder på så mycket snö finns ändå fantastiska Sätra IF, bara 15 minuter utanför stan, som har ett fantastiskt spår med konstsnö.

Skridskor

När vädret tillåter plogas som sagt för skridskor på Långforsen. Att vara ute på sjön är verkligen en härlig upplevelse!

Men det finns många platser i kommunen där det spolas is på lekplatser och grusplaner. Kommunen har en lista här, som du kan ta del av.

Grilla

Det finns många iordningsställda grillplatser runtom i Sala – de är precis lika bra (om inte ännu mysigare) att använda på vintern.

Mina egna smultronställen

Nu ska jag avslöja mina egna små smultronställen. 😳 Dit jag gärna går, själv eller med hela familjen, för att ha mysiga stunder, fylla på med energi, ja bara ha det bra helt enkelt.

Järndammen

Vid sjön järndammen finns det flera vindskydd och grillplatser och är helt perfekt för en mysig dagsutflykt ute i naturen. Det finns en kort vandringsled runt sjön, en stund i vacker och lugn natur, som funkar bra att gå med barn. Annars går det bra att bara åka dit och sätta sig och njuta av naturen också.

Ekeby mosse

Den här vill jag knappt dela med mig av 🙈 för där möter vi sällan människor och det är så oförstörd och vacker natur. Men en del av Gruvdammsrundan, sträckan mellan Ekebyäng och till Hedvigs, brukar vi gå med barnen, där är lagom att gå fram och tillbaka. (Glöm inte att ta med något att äta och dricka, oavsett hur kort stund ni tänkt vara ute.)

I sensommarsolens kvällsstrålar kan du ha tur att se ödlorna sola på spången över mossen. Barnen brukar upptäcka skalbaggar i skogen, stooora myrstackar, och spindelnät mellan träden. Det här är urskog på sitt vackraste sätt. 💚

13-Brottet

Ett av brotten, som ligger hyfsat centralt, och ligger ganska nära vårt hem. Det här är en liten utflykt vi brukar ta, om vi bara vill ta en kvällspromenad, magisk natur och det går bra att gå runt hela brottet. Stenhällarna är perfekta att slå sig ner på om man har med mat eller fika.

Brännholmen

Också en perfekt, kortare promenad. Cykla ut, eller parkera bilen på den lilla parkeringen vid vägen. Sen är det en kort promenad ut på holmen. Där skog samsas med vatten, och gärna en solnedgång… det kan inte bli mer rätt än så. 😍 Här slår vi oss gärna ner en stund, och på somrarna blir det ibland att ta med och äta kvällsmaten just här.

Ja nu borde du väl sannerligen kunna hitta på något att göra här i vackra lilla Sala. ☺️
Hoppas du får en fin stund!

04/01/24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *