De bästa julfilmerna

Julstämning hela december

Julen är för mig den absolut mysigaste tiden på året! Jag älskar allt som hör till, tomtar, pyssel, julbak, granar, mysiga julmarknader och att bara vara mycket med familjen och njuta lite extra av livet. Julen handlar väl mycket om att pausa vardagen lite, prioritera om och göra tid och plats för sådant som vi kanske i vanliga fall inte tycker att det finns utrymme för. Som att baka tillsammans en eftermiddag efter skolan, fika glögg och pepparkakor framför tv:n, eller ge sig själv okej att sitta framför brasan i mjukiskläder och läsa en bok.

Bästa filmerna för familjer i jul

Jag älskar ju som du förstår jul, och därför också julfilmer. Faktiskt kanske orimligt mycket! 😄 För egen del får dom gärna vara riktigt klyschigt romantiska. Barnen gillar mest dom med tomten och mycket magi såklart.

I den här familjen har vi vanligtvis plöjt igenom alla julfilmer på Netflix, och ännu lite fler, innan vi kommit in i mitten av december. För mig ska julfilmer handla om julen, och gärna innehålla en tomte, så filmer som t.ex Frost kommer inte vara med på min lista, även om jag ser att vissa anser den vara en julfilm.

Mina favoritjulfilmer för barnfamiljer

Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mina absoluta favoriter, både för vuxna och barn. Jag börjar med dom som passar barnfamiljen.

 • Jakten på julen – Netflix stora julsatsning 2021 kommer med en helt ny twist på julsaga och är riktigt bra!
 • Polarexpressen – Vi har nordpolen, äventyr, barn som möter tomten… yepp, julmys deluxe!
 • The Santa Clause / Nu är det jul igen – För mig är det här en av de mest klassiska julfilmerna och jag har inget emot att se dom varje år.
 • The Christmas Chronicles – Barn som förlorat tron på tomten och magi får uppleva sitt livs äventyr. Fint, mysigt och magiskt.
 • Klaus – Tror det finns flera varianter som heter så, men det här är Netflix tecknade variant. Fartfylld, mysig och rolig.
 • Grinchen – Törs väl knappast skriva att den faktiskt inte är en absolut favorit hos mig… 🙈 Men absolut förtjänar den en plats på listan.
 • Pettson & Findus – Juligheter – För barn som inte gillar filmer som inte är tecknade passar ju Pettson & Findus perfekt. Jag tycker också faktiskt att det funkar bra för hela familjen. Det är lite härlig nostalgi över det.
 • Arthur och julklappsruschen – Tycker väl inte att det är alla tiders bästa film… men absolut sevärd och fungerar bra för alla åldrar.
 • De fem legenderna – Tomten, Påskharen, John Blund och Jack Frost, alla legenderna invävda i en och samma saga!

De bästa julfilmerna för vuxna – mina favoriter

Här nånstans känner jag nästan att det blir lite jobbigt faktiskt. 😅 Jag måste liksom avslöja min obotligt romantiska, klyschiga sida. Jag har nästan ingen gräns för hur mysigt, romantiskt och magiskt det får bli. Så har du svårt för när det blir lite sådär överdrivet mysigt och när hela storyn står klar efter första scenen, då kanske du inte ska ta tips från min lista.

Okej, här kommer listan på favoritjulfilmerna som riktar sig lite mer mot vuxna.

 • Julgåvan – Som sååå många julfilmer, någon blir skickad till en liten by mitt i ingenstans för att återupptäcka meningen med julen, och bli kär på köpet. Storyn finns minst 100 gånger om, men jag tröttnar faktiskt inte. Det är lite lagom mysigt, romantiskt och massa julstämning!
 • The princess switch – I år kom den tredje I raden av dessa filmer, dock är den första av dom den med absolut mest julstämning!
 • Holidate – Eftersom det är drygt att vara singel under alla högtider, bestämmer sig två människor som precis mött varandra, sig för att vara varandras dejter endast under de tillfällena. (Vill du gissa hur det slutar?)
 • Christmas wedding planner – Lite kaos, missuppfattningar, och kärlek såklart, annars räknas det inte som julfilm. 😉
 • Christmas Land – Driven affärskvinna ärver julgransodling, åker dit för att sälja… i julfilmens anda kan man ju i princip räkna ut resten av filmen av det. Men vad gör det? Sätter härlig julstämning vilket fall!
 • Single all the way – En nyhet på Netflix, om Peter som ber hans bästa vän låtsas vara hans pojkvän över jul för att han tröttnat på att vara familjens eviga singel…

Det känns som att jag borde ha en sån himla massa mer filmer att tipsa om, eftersom jag plöjer igenom alla tillgängliga varje år. Men även om jag i princip tycker att ALLA julfilmer är värda att se, så kanske inte alla är sådär extra mysiga och värda att tipsa om.

Har du nåt mer tips, dela gärna med dig!

Hoppas du och familjen har en fantastiskt december med massa mys, familjetid, pyssel eller vad DU än vill fylla den med! ❤️

God jul hälsar Freja! 😀

08/12/21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *