Att göra i Sala - promenad i stadsparken

7 tips inför barn & familjefotograferingen

Tips inför fotograferingen – Några saker som kan underlätta när ni förbereder er inför er fotografering

Föreställer du dig att du kommer komma med andan i halsan, stressad över skor som varit försvunna, barn som vägrat borsta håret eller vägrat ta på sig tröjan du valt ut till er fotografering?

Känslan är inte helt ovanlig.

Därför har jag gjort den här listan med förberedelser och saker att tänka på som jag hoppas ska underlätta och åtminstone göra det så stressfritt som möjligt.


Förberedelser – tips inför fotograferingen

 • Förbered barnen med att säga att ni ska på en fotouflykt, eller på äventyr och träffa en fotograf… Vad som än passar er familj, men lägg upp det som något spännande och roligt. För det är det ju!
  Alltså inte “imorgon ska vi träffa fotografen och då måste ni sköta er och le!” Uh… i ärlighetens namn, hur peppad skulle du vara med det introt?

 • Planera, tvätta och stryk (om det behövs) kläder redan några dagar innan. Och låt barnen vara delaktiga, så dom vet vad dom ska ha på sig och tycker att det känns bra. Det är såklart olika hur mycket energi man vill lägga på sitt klädval inför en fotografering. Men ni kommer att få min guide med lite tankar kring vad som funkar bra och mindre bra. En genomtänkt färgskala kan lyfta era barn- eller familjebilder det där lilla extra. Men nog om det just nu!

 • Lägg fram, och förbered kläder och skor dagen innan fotograferingen och prata om hur håret ska sättas upp etc. Förhoppningsvis blir det inte några vilda diskussioner precis innan ni ska åka, med någon som vääägrar ha det så som mamma och pappa tycker. På så sätt är ni i varje fall lite närmre en stressfri avfärd. 😉
familjefotografering – inför fotograferingen
Foto: Susanne Gustafsson

Trötta och hungriga barn är ingen hit inför er fotografering

 • Barn som är på gränsen till att orka vara pigga och glada en hel dag? Låt barnet vila middag, eller sova en extra gång inför fotograferingen, just den här dagen! Hellre småsura barn dagen efter fotograferingen, för att dom inte kunde somna på kvällen, än på era familjebilder eller hur? 😂

 • Stoppa i dom nåt att äta innan ni åker. Oavsett om dom ätit för en timme sedan. För vi vet alla att om den där gränsen passeras… då är det inte roligt för någon inblandad längre. Eller är det bara mina barn? 😬😂

Under er fotografering

Nästa tips inför fotograferingen handlar egentligen om att vara förberedd på att hantera situationer under fotograferingen.

 • Underlätta gärna för mig som fotograf… men utan att vara alldeles för “på”, eller hur jag ska uttrycka det. Vad betyder det då?!

  Jo… om det inte riktigt går som du önskat i början på fotograferingen är det lätt att bli stressad. Och då kommer gärna “tillrättavisandena”, tro mig, som mamma vet jag själv hur det är och hur lätt det blir så. Men det fungerar ju sällan som vi önskar och risken är barn som förmodligen blir än mindre tillmötesgående.

  Det finns utrymme för att låta barnen springa av sig en liten stund om det behövs. Men sen försöker jag samla er igen med små uppdrag eller genom att fråga saker. Här kan jag som fotograf behöva din hjälp, för du vet ju förmodligen superbra vad som funkar på ditt barn. Men prata, engagera och uppmana snarare än tillrättavisa alltså.
Foto: Susanne Gustafsson

Förväntningar inför fotograferingen

 • Ställ in er på att ni inte behöver få den där bilden där alla står och ser glada ut med blicken mot kameran. Visst, det kan gå att få den bilden också. Men risken är ändå stor att barnen inte alls är sugna på det. 🙈 Så släpp den pressen, ha kul under fotograferingen och njut sen av era fantastiska, glädjefulla bilder som visar äkta gemenskap! 😍

04/02/22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *