Planera och skapa ett sagofoto

Planera sagofoto!

Var kommer inspirationen ifrån?
Innan jag planerar ett sagofoto måste jag ju ha en idé av vad jag vill skapa. Den kan komma från andra bilder, illustrationer, böcker, eller bara av att se en fin plats och låta fantasin skena iväg.


Planera sagofoto – sätta grunden

Att planera sagofoto måste ju börja någonstans. Gärna med en idé om vilket tema och känsla. Då börjar tankarna kring kläder, rekvisita och såklart plats. I den här fotografering ville jag att hon skulle kännas som ett med naturen, att hon verkligen hörde hemma där.

När jag har en känsla av vad jag vill skapa och redan har en bild i mitt huvud, brukar jag använda Pinterest för att hitta bilder som visar det jag vill förmedla. En blandning av kläder, färger, poser. En mood board som gör att mina tankar blir lite mer visuella.

Sagofotografering i Sala, skogens drottning sittandes på en sten i skogen.
Foto: Susanne Gustafsson

Planera sagofoto – val av kläder

Vid en sagofotografering gör kläderna en stor del av bilden och när jag ska planera sagofoto tänker jag både på färger, typ av plagg och strukturer för att förmedla den känslan jag vill ha.

För att få fram den där känslan jag ville ha i den här fotograferingen, av att hon är ett med naturen, valde jag en klänning åt det gröna hållet. I den gröna bakgrunden blir den väldigt harmonisk. Till det ville jag ha en riktigt maffig frisyr. Utöver det kände jag inte att mer rekvisita behövdes.
(Det var faktiskt hennes långa hår, som var det som gjorde att just den här idén växte fram.)

Var hittar jag den här typen av kläder?

Vill man ha en långklänning på barn fungerar ofta vuxenkläder väldigt bra! Jag använder nästan alltid klänningar jag köpt second hand för den här typen av fotografering. Där tycker jag att jag kan hitta en typ av kläder som inte finns i det moderna urvalet i butik.

För att underlätta för dig som bokar en fotografering hos mig, så har jag också samlat på mig en hel garderob med kläder som jag mer än gärna lånar ut. ☺️

Det kan kännas lite lustigt när barnet först tar på sig en klänning som är måååånga storlekar för stor. Men med några enkla hjälpmedel löser det sig ofta bra. Här har jag dragit ihop klänningens axelband med klämma och hårsnodd. Längden på klänningen justerar jag med hjälp av ett skärp, som jag liksom viker in klänningen under.

Så går en sagofotografering till

På plats för fotograferingen kommer jag att hjälpa till att posera. (Till skillnad från en familjefotografering där löst och ledigt är ledorden. 😊) Om barnet gillar att fantisera tänker vi oss gärna den värld vi försöker skapa. “Du är alla djurens och växternas drottning, sträck på dig och känn hur stolt du är.”

Tänk att få känna sig så stark och vacker… 😍

Ja, så går lite tankarna när jag planerar sagofoto.
Och du… skulle du vilja komma till mig och uppleva en sagofotografering, för dig själv, barnen eller familjen. Men har inte någon som helst idé? Det är lugnt, jag har massor. 😄

18/08/21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *